Hoe laat je iets snel roesten?

Wil je een object laten roesten? Omdat je dit bijvoorbeeld mooi vindt? Dat kan! In dit artikel lees je tips om objecten sneller te laten roesten.

Zorg ervoor dat je een kaal ijzer object hebt. Het kan soms ook zijn dat het object is behandeld met blanke lak. In dit geval zul je dit eerst moeten verwijderen alvorens je het object kunt laten roesten. Dit kun je er bijvoorbeeld af schuren of er af borstelen met een staalborstel. Ook kun je ervoor kiezen om de laklaag te verwijderen met afbijt.

Stap 1: Ontvetten

Ontvet het object dat je wil laten roesten goed. Veel soorten metaal zijn namelijk behandeld om juist niet te roesten. Meestal wordt dit gedaan met een olie achtig goedje wat je nauwelijks ziet maar toch roestvorming tegen gaat. Het ontvetten kun je doen met bijvoorbeeld wasbenzine of allesreiniger. Zorg dat je het object goed en meerdere malen afneemt zodat er geen anti roest middeltje meer op kan zitten.

Stap 2: Spuit het in met zout water

Doe wat zout water in een spuitfles en spuit dit over het object dat je wil laten roesten heen. Om zout water te maken meng je 1,5 eetlepel zout met 3 liter water. Schud goed voor gebruik zodat het zout goed mengt met het water.

Stap 3: Buiten laten staan

Voor roest vorming heb je naast (zout) water ook zuurstof nodig. Daarnaast kan warm weer ook helpen om het object sneller te laten roesten. Als het buiten ongeveer 20 graden is roest het object het snelste.

Stap 4: Regelmatig herhalen

Wil je dat je object snel gaat roesten? Zorg er dan voor dat je bovenstaande stappen elke dag herhaalt gedurende ongeveer een week.

Hoe lang duurt het om iets te laten roesten?

Meestal duurt dit enkele dagen. Wil je dat een object echt compleet verroest is? Dan kan het enkele weken duren. Vliegroest verschijnt heel snel. Echt diepe roest duurt wat langer. Let er wel op dat je het proces niet té lang door laat gaan. Anders zullen er namelijk gaten en beschadigingen ontstaan op je verroeste object.

Waarom zou je iets snel willen laten roesten?

Meestal is dit omdat het mooi staat. Roest geeft een karakteristieke uitstraling en wordt vaak erg gewaardeerd bij huizen of andere gebouwen. Hieronder enkele voorbeelden van objecten die er verroest erg bijzonder uit zien.

Stalen plantenbak

Verroeste stalen trap

Roestig stalen hek

Misschien ook leuk om te lezen: Roest ijzer onder water?

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *