Is roest schadelijk voor je gezondheid?

Is roest schadelijk voor je gezondheid? Is het slecht om je in een ruimte te bevinden met veel roest? En is het erg als je iets eet uit een roestige pan? Of is het gevaarlijk om met roestig bestek te eten? In dit artikel gaan we je vertellen waar je wel en niet op moet letten.

Is het gevaarlijk om uit een roestige pan te eten?

Dat hangt er een beetje van af. Als je uit een gietijzeren pan eet zoals een grillpan, hapjespan of paella pan kan hier altijd een beetje roest in zitten. Dit is op zich geen enkel probleem. Je kunt het soms weg poetsen maar soms lukt dit ook niet. Het is niet slecht voor je gezondheid om uit dit soort pannen te eten.

Heb je echter een anti aanbak pan of een andere moderne pan die begint te roesten? Dan zou het zomaar eens kunnen dat er bepaalde lagen van de pan loslaten waardoor het kan gaan roesten. Dit is niet goed voor je gezondheid. Dit heeft minder met roest te maken en meer met andere metalen of stoffen die gebruikt worden bij het maken van de pan. Begint je moderne pan te roesten? Dan kun je deze beter weggooien. Roest je gietijzeren hapjes pan? Geen probleem. Daar kun je nog prima uit eten.

Is roestig bestek gevaarlijk?

Bij bestek geldt eigenlijk hetzelfde als bij pannen. De roest op zich kan geen kwaad. Echter kan het wel zo zijn dat je bestek verchroomd is of op een andere manier behandeld en laat de laag die het bestek eigenlijk zou moeten beschermen tegen roest los. Vaak is het dus beter om afscheid te nemen van je bestek als dit begint te roesten.

Leven in een omgeving met veel roest

Roest is per definitie niet gevaarlijk voor je gezondheid. Echter zou het wel kunnen dat de ruimte waar je je in bevind vochtig is waardoor er roest ontstaat. Ook brengen roestige voorwerpen vaak stof met zich mee. Dit is niet goed voor je gezondheid.

Ook is er nog een ander groot gevaar van roest. Een object dat flink roest verliest zijn kracht. Als je werkt met spullen met roestige schanieren of je wellicht loopt over een roestige constructie kan dit voor ongelukken zorgen. Daarom is het altijd belangrijk om goed op te letten wat er precies roestig is.

Kun je ziek worden van roest?

Van roest zelf word je in principe niet ziek. Zeker een beetje roest in een pan of iets dergelijks kan geen kwaad. Ook kan het geen kwaad als de vaat in een vaatwasser gaat met wat roest. Een roestig barbecue rooster kun je ook goed schoonmaken en vervolgens weer gebruiken. Kort samengevat: meestal kan een beetje roest geen kwaad. Het is wel gevaarlijk als er een laag zoals een anti aanbak laag los laat. Dit is niet goed voor je gezondheid.

Categorieën: Algemeen

1 reactie

Roestig barbecue rooster schoonmaken - Verwijder Roest · juli 25, 2022 op 7:59 pm

[…] we in een eerder artikel al besproken hebben, roest is op zich zelf niet gevaarlijk. Echter kan het wel zo zijn dat er een laag op je barbecue rooster heeft gezeten die los is gaan […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *