Komt een auto met roest door de APK?

Je ziet ze wel vaker rijden, enorm verroeste auto’s. Maar mag je eigenlijk wel rijden met roest? En als je een tweedehands autootje met roest koopt, komt deze dan nog wel door de APK? In dit artikel verdelen we de roest in 2 categorieën. Acceptabele roest en niet acceptabele roest. Met acceptabele roest komt je auto wel door de APK. Uiteraard is het nog steeds wel slim om deze roestvorming te behandelen. Is er sprake van niet acceptabele roest? Dan zal dit verholpen moeten worden voordat je auto een nieuwe APK kan krijgen.

Acceptabele roest

Acceptabele roest zit op niet essentiële onderdelen. Zo zal je auto niet zo snel afgekeurd worden als er een roestplek op je deur zit. Uiteraard moet dit wel binnen de perken blijven. Als er grote gaten in de deur zitten kan dit wel zorgen voor afkeur. Over het algemeen is roest aan bijvoorbeeld deuren, motorkap of achterklep geen reden tot afkeur.

Niet acceptabele roest

Niet acceptabele roest zit op onderdelen die zorgen voor de stevigheid van de auto. Zo kun je denken aan balken, dorpels en het chassis. Ook is (veel) roest op bijvoorbeeld een aandrijf as reden tot afkeur. 

Heb je wel roest op een of meer van deze delen? Dan zul je dit moeten herstellen. Niet dragende delen mogen gelast / gerepareerd worden. Dragende delen moeten in zijn geheel vervangen worden.

Tip: Voorkom roest op essentiële onderdelen met de Motip anti roest coating

Bij de APK willen ze graag zien dat de auto veilig is. Als de roest dus puur optisch is is er niet zo veel aan de hand. Als de roest de veiligheid van het voertuig in de weg staat is dit wel een reden tot afkeur. 

De eerder genoemde belangrijke onderdelen mogen wel roest hebben, een beetje roest kun je immers moeilijk voorkomen. Tot 15% roest is toegestaan. Hoe ze dit precies berekenen kun je hier lezen.

APK Handboek

En lees hier hoe je roest kunt voorkomen.

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *