Kun je roest verven?

Kun je roest verven? Heb je een verroest object? Dan is de kans groot dat je overweegt om dit netjes over te schilderen. Maar kan dat eigenlijk wel? Waar moet je rekening mee houden? Dat gaan we jou vertellen in dit artikel. Ook leggen we onder aan dit artikel uit hoe je het beste een roest look kunt creëren.

Hechting op roest

Als je een roestig object gaat verven is de kans groot dat de verf niet goed hecht. Je zult het object dus eerst goed moeten voorbereiden om ervoor te zorgen dat het eindresultaat netjes word en de verf goed blijft zitten.

Schuren

Schuur eerst de roest zoveel mogelijk weg. Je kunt de ergste roest verwijderen met een staalborstel, staalwol of bij grotere objecten met een speciale schijf voor op de haakse slijper. Zorg ervoor dat je de roest helemaal verwijderd en het kale metaal zichtbaar word.

Lees hier meer over Roest verwijderen.

Schoonmaken

Maak nu het object heel goed schoon en vet vrij. Vet of stof zorgt ervoor dat je verf niet goed kan hechten. Het is dus van groot belang dat het object helemaal vet en stof vrij is. Zorg er dus ook voor dat je het object niet meer aan raakt nadat je het schoon gemaakt hebt.

Grondverf

Dan kun je het object nu verven of spuiten met goede grondverf / primer. Spuit of verf liever meer dunne laagjes dan 1 dikke laag. Op die manier krijg je een zo mooi en strak mogelijk eindresultaat. Lees goed op de verpakking na hoeveel tijd je het object opnieuw kunt schilderen en of je tussendoor ook weer moet schuren of juist niet.

Lak aanbrengen

Dan kun je nu de uiteindelijke kleur aanbrengen. Doe dit ook weer volgens de instructies op de verpakking en met dunne laagjes. Vaak word de lak ook sterker en hecht hij beter als je met dunne laagjes werkt.

Blanke lak

Eventueel kun je het object nog behandelen met blanke lak. Dit is een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat het object niet snel beschadigd of weer gaat roesten. Laat alle laklagen goed uitharden voordat je het object weer in gebruik neemt.

Beschermende laag

Als laatste zou je nog een beschermende vettige laag aan kunnen brengen om het object nog beter te beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met vaseline of Shine & Protect spray.

Als je al de bovenstaande stappen netjes uitvoert is je object weer zo goed als nieuw en is de kans dat deze weer gaat roesten enorm klein.

Roest look verf

Maar wat nou als je juist wil dat iets er verroest uit ziet? Sommige mensen vinden het mooi om iets er verroest uit te laten zien. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om iets te laten roesten maar dit is natuurlijk niet zo goed voor het metalen object zelf. Het object kan helemaal doorroesten en zijn kracht verliezen. Dit is uiteraard niet wenselijk.

Echter is ook hier een oplossing voor; roest verf. Je hebt speciale verf die het object een roest look geeft. Door je object met deze verf te behandelen ziet het er roestig uit maar behoud het wel zijn kracht.

In het filmpje hieronder zie je hoe deze roest look verf werkt.

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *