Wat is roest?

Roest is wat ontstaat wanneer onbehandeld ijzer in contact komt met water en zuurstof. Het metaal slaat rood/bruin uit. Ook neemt het volume van het metaal toe en verliest het kracht.

Roest kan voorkomen bij auto’s, fietsen, hekwerken en nog veel meer. Vaak roesten onbehandelde metalen erg snel wanneer deze blootgesteld worden aan water en zuurstof.

Gevolgen van roest

Naast dat het object verkleurd en het oppervlak ruw word heeft roest nog meer gevolgen. Metaal verliest zijn kracht waardoor het object kapot kan gaan. Ook kunnen er in bijvoorbeeld plaatmateriaal gaten ontstaan. Daarnaast zet het ook uit. Dit kan voor problemen zorgen wanneer het gebruikt word in een constructie. Denk bijvoorbeeld aan metaal dat gebruikt word in beton. Doordat dit metaal uit zet kan het ervoor zorgen dat het de hele constructie verzwakt. Dit fenomeen noemen we ook wel beton rot.

Roest voorkomen

Roest kan voorkomen worden door het metaal te behandelen. Dit kan met bijvoorbeeld lak zijn maar in sommige gevallen worden metalen ook ge poedercoat of gegalvaniseerd.

Galvaniseren is metaal voorzien van een beschermende laag. Dit gebeurd door middel van elektriciteit. Vaak word er een laagje zink of nikkel aangebracht op het metaal waardoor het minder snel gaat roesten.

Eigenlijk kun je roest voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen zuurstof of water bij het ijzeren object komt. Dit kan door een laagje aan te brengen wat het object beschermt.

Zelf roest voorkomen

Zelf kun je dus ook roest voorkomen door ervoor te zorgen dat er een laagje aangebracht word wat ervoor zorgt dat er geen water en/of zuurstof bij het object komt. Dit kun je doen door het bijvoorbeeld te spuiten. Ook kun je een object behandelen met een water afstotende spray. Zit het object op een plek waar je het niet ziet of aanraakt? Dan kun je er vaak prima wat vet op smeren. Dit zorgt er ook voor dat er geen zuurstof en water bij het metaal komt.

Roest verwijderen

Heb je roest niet kunnen voorkomen en zit je nu met een verroest object? Vaak kun je roest nog wel verwijderen. Hier zijn verschillende methodes voor.

Vliegroest

Ben je er op tijd bij? Dan is het vaak slechts vliegroest. Vliegroest is beginnende roest en is vaak nog makkelijk te verwijderen. Meestal is een schuursponsje of staalwol voldoende om deze klus te klaren. 

Vliegroest komt veel voor op bijvoorbeeld chromen objecten. Er ontstaan hele kleine gaatjes in het chroom en daaromheen zie je roestvorming verschijnen. Dit poets je zo weg met een stukje staalwol of een staalborstel. Let wel op; de kleine gaatjes blijven bestaan. De roest kan dus ook weer terugkomen. Daarom is het aan te raden om het object nadat je deze roestvrij gemaakt hebt te behandelen met een roestwerend middel.

Je kunt het chroom nadat je het schoon gepoetst hebt insmeren met vaseline om roest te voorkomen. Nadeel is wel dat vaseline vaak zichtbaar blijft en ervoor kan zorgen dat vuil blijft plakken. Je kunt er ook voor kiezen om het object in te spuiten met siliconen spray. Dan behoud je de glans van het chroom.

Echter is het wel zo dat hoe dunner de substantie is waarmee je het chroom behandelt hoe minder lang het blijft zitten. Als je een dunner middel gebruikt moet je dus meestal vaker behandelen.

Roestvrij staal

Je hebt ook roestvrij staal oftewel RVS. Dit is een ijzer met een deel nikkel. Dit is iets donkerder van kleur en roest dus ook niet. Een nadeel is dat dit vaak wel duurder is. Om deze reden is dus ook niet alles van roestvrij staal.

Categorieën: Algemeen

2 reacties

Roest fiets verwijderen - Roestige fiets opknappen - Poetsen · april 13, 2021 op 7:53 pm

[…] fiets verwijderen. Heb je een oudere fiets en heb je last van roest? Misschien roest je stuur, je velgen, de spaken of de bouten en moeren. In dit artikel gaan we jou […]

Is roest schadelijk voor je gezondheid? - Verwijder Roest · juli 25, 2022 op 7:43 pm

[…] je gezondheid. Echter zou het wel kunnen dat de ruimte waar je je in bevind vochtig is waardoor er roest ontstaat. Ook brengen roestige voorwerpen vaak stof met zich mee. Dit is niet goed voor je […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *