Hoe verwijder je roest?

Hoe verwijder je roest nou het beste? Roest kan voorkomen op stalen objecten. Vaak kun je dit zelf gemakkelijk verwijderen.

Een groot gedeelte van de roest is namelijk vliegroest. Dit ziet er heel ernstig uit maar is vaak beginnende roest. Dit kun je op verschillende manieren verwijderen. In dit artikel lees je op wat voor manieren je roest kunt verwijderen. Veelal kan dit met spullen die je wellicht al in huis hebt of anders kunt kopen voor een paar euro.

1. Staalwol

Roest verwijderen met staalwol is vaak een makkelijke en goedkope oplossing. Met heel fijn staalwol kun je roest wegpoetsen maar het gemakkelijkste is bijvoorbeeld een pannenspons. Deze kun je kopen bij bijvoorbeeld de Wibra, Action of gewoon in de supermarkt. Vaak zitten deze per 3 of 5 verpakt.

Wrijf met deze pannenspons over het metalen object en je zult bijna direct resultaat zien.

2. Schuurspons

Dit zal iets langer duren omdat een schuurspons beduidend zachter is dan een pannenspons. Echter is de kans wel een stuk groter dat je deze al in huis hebt.

Met een schuurspons poets je vliegroest zo weg. Als je het schoon te maken object in spuit met WD40 en vervolgens flink poetst met je schuurspons verwijder je de roest en zorg je er direct voor dat het object mooi gaat glimmen en in het vervolg bestand is tegen vocht.

3. Aluminium folie

Weer iets wat je wellicht gewoon hebt liggen. Maak het roestige object schoon met een schoonmaak doekje. Pak vervolgens een stuk aluminium folie en maak er een propje van. Met dit propje poets je de roest zo weg. Als je klaar bent ziet het er weer als nieuw uit.

4. Cola

Cola werkt ook goed om roest te verwijderen. Als het om een wat kleiner object gaat kun je deze een nacht in een bak met cola laten staan. De volgende ochtend poets je de roest er zo af. Dit werkt ook bij wat ergere roest.

5. Azijn

Azijn werkt ook erg goed als je roest wil verwijderen. Laat het verroeste object een nacht weken in azijn. De volgende ochtend kun je de roest er zo af poetsen met een staalborsteltje of soms zelfs met een tandenborstel.

6. Citroen en baking soda

Maak een papje van citroensap en baking soda. Meng dit goed door elkaar en breng het aan op het verroeste object. Houd het object goed vochtig. Na een uurtje kun je het object poetsen met bijvoorbeeld een tandenborstel. Je poetst de roest er zo van af. Maak het roestvrije object achteraf goed schoon.

7. Roest verwijderaar

Wellicht een wat overbodige tip maar soms wel erg handig. Je hebt speciale roest verwijder middeltjes. Als het niet lukt met bovenstaande tips is een speciaal middeltje wellicht een optie. Houd er wel rekening mee dat dit vaak chemische middeltjes zijn welke irritatie kunnen veroorzaken. Zorg dat je goed rekening houd met de gebruiksvoorschriften.

Grote oppervlakken 

Heb je een groot verroest object? En iets dat wel tegen een stootje kan? Je hebt ook staalborstels voor op je haakse slijper. Als je bijvoorbeeld een roestige boot hebt die je wil opknappen of een grote garagedeur of iets dergelijks. Let wel op dat dit een erg heftige manier van roest verwijderen is. Je moet erg voorzichtig zijn als je het schoon te maken object niet wil beschadigen. 

Roest voorkomen

Heb je je object helemaal roestvrij gemaakt? Dan wil je natuurlijk ook dat dit een tijdje zo blijft. Je kunt je metalen object beschermen met speciale spray. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Motip Shine & Protect gebruiken of WD40. Het object blijft mooi glimmen en is beschermt tegen vochtigheid. Dit zijn beide wel vrij dunne middelen. Als je het object behandeld met bijvoorbeeld vaseline is dit een stuk langer beschermt. Wel haal je hiermee een stukje glans weg. Als het gaat om een object dat niet zichtbaar is of niet per se mooi hoeft te zijn kun je dus het beste iets als vaseline gebruiken. Als het er wel mooi uit moet zien kies je voor een van de eerder genoemde middelen en zul je het object wat vaker moeten behandelen.


8 reacties

Roest uit kleding halen - Roestvlekken uit textiel halen · april 12, 2021 op 9:04 am

[…] Lees hier meer over Roest Verwijderen. […]

E Bike onderhoud - Wat voor onderhoud kun je verwachten? - E-Bike Bond · april 12, 2021 op 1:14 pm

[…] Heb je last van roest op je elektrische fiets? Lees dan hier wat handige tips om roest te verwijderen. […]

Roest fiets verwijderen - Roestige fiets opknappen - Poetsen · april 13, 2021 op 7:55 pm

[…] Leer hier meer over roest verwijderen. […]

Kun je roest verven? - Zo verf je roest - Verwijder Roest · april 26, 2021 op 1:46 pm

[…] Lees hier meer over Roest verwijderen. […]

Roest verwijderen chroom - Chroom poetsen - Verwijder Roest · augustus 9, 2021 op 2:08 pm

[…] Lees hier meer over Roest verwijderen. […]

Roest ijzer onder water? - Metaal beschermen tegen water · januari 29, 2022 op 8:59 pm

[…] Lees hier alles over Roest verwijderen. […]

Roest verwijderen van bouten en moeren - Verwijder Roest · februari 21, 2022 op 10:02 am

[…] hier meer over roest verwijderenLees hier meer over roest […]

Roestig slot gangbaar maken - Fietsslot, autoslot, voordeurslot, hangslot · november 17, 2023 op 4:29 pm

[…] Heb je geen staalborstel in de buurt? Dan kun je de tips in dit artikel ook eens proberen: Roest verwijderen […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *