Roest en Cola, hoe werkt het?

Roest en Cola. Je hebt het vast wel eens gehoord. Je kunt roest verwijderen met cola. Maar hoe gebruik je dit precies? En werkt het echt? Kortom, kun je met cola roest verwijderen?

Als eerste is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Als je een zwaar verroest object hebt waar de gaten nog net niet in vallen ben je wellicht wat te laat met roest verwijderen. Als je vliegroest hebt of verroest chroom werkt dit wel erg goed. Ook als je bijvoorbeeld een flink verroest chromen fiets of motor stuur hebt. Dit soort verchroomde objecten krijg je vaak binnen no time weer zo goed als nieuw.

Het maakt trouwens niet uit wat voor merk cola je gebruikt. Of het nou Coca Cola, Pepsi of een huismerk is, het principe is hetzelfde. Wat je in je koelkast hebt staan werkt waarschijnlijk prima.

Kleine onderdelen

Kleine onderdeeltjes kun je laten weken in een bakje met cola. Stop het roestige object in een plastic bakje en giet er vervolgens cola overheen. Laat dit een paar uurtjes staan. Na een paar uurtjes poets je de roest zo weg met een staalborsteltje, stukje staalwol of wat aluminium folie.

Grotere onderdelen

Heb je een object dat de groot is om in een bakje te stoppen? In dit geval kun je het object poetsen met een stukje staalwol of een prop aluminium folie. In onderstaande video zie je dat de aluminium folie in de cola gedoopt word. Je ziet duidelijk dat het werkt. Toch denken wij zelf dat het beter werkt om het object in te sprayen met wat WD40 en het vervolgens weg te poetsen met hetzelfde stukje aluminium folie of staalwol.

Het voordeel van de WD40 methode is dat het ook direct een beschermend laagje achter laat. Dit zorgt ervoor dat het object niet zo snel weer gaat roesten.

Roest uit kleding krijgen

Je kunt roestvlekken kleding ook schoonmaken met cola. Schenk de cola over de roestplek heen en laat het even in trekken. Spoel het kledingstuk vervolgens uit en was het in de wasmachine.

Echter zijn er nog wel meer effectieve manieren om roest uit kleding te verwijderen. Die manieren kun je hier terug lezen: Roest verwijderen uit kleding.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *