Roest fiets verwijderen

Roest fiets verwijderen. Heb je een oudere fiets en heb je last van roest? Misschien roest je stuur, je velgen, de spaken of de bouten en moeren. In dit artikel gaan we jou vertellen hoe je roest bij je fiets kunt verwijderen en in de toekomst kunt voorkomen.

Extra tip voordat je begint. In dit artikel hebben we het een paar keer over een pannen spons of staalwol Heb je dit niet in huis of wil je dit niet kopen? Je kunt dit ook vervangen door aluminium folie. Pak een stuk aluminium folie en maak hier een prop van. Deze prop kun je gebruiken om roest wel te poetsen.

Roestig stuur

Veel fiets sturen zijn verchroomt. Dit zie je bij veel oudere fietsen en omafietsen. Goede kwaliteit sturen zullen niet zo snel roesten maar vooral bij goedkopere fietsen heb je heel snel last van vliegroest. Je ziet hele kleine puntjes op je stuur zitten hier omheen een bruin / rood vlekje. Vliegroest kan op zichzelf niet zoveel kwaad maar het kan natuurlijk wel verder gaan roesten. Daarnaast ziet het er natuurlijk niet zo leuk uit.

Je roestige stuur kun je gemakkelijk oppoetsen met een stukje staalwol of een pannenspons. Dit kun je vinden in een bouwmarkt maar ook bij de Wibra of een supermarkt. Chroom is erg hard en je zult dit dus niet beschadigen. Als je poetst met je pannenspons zul je zien dat alle roestplekken verdwijnen.

Je kunt eventueel tussendoor het stuur inspuiten met bijvoorbeeld WD40. Dit kan helpen bij het verwijderen van roest en laat direct een beschermend laagje achter op je stuur.

Roestige fiets wielen

Roestige velgen

Velgen kunnen van RVS zijn maar sommige velgen zijn ook verchroomd. Deze verchroomde velgen zijn wel gevoelig voor roest. Dit ziet er vaak niet zo mooi uit. Ook kunnen de velgen kracht verliezen als ze te veel verroest zijn. Daarom is het goed om roest weg te halen en je velgen te beschermen tegen roest.

Roestige velgen poetsen kun je ook doen met een stukje staalwol en WD40. Je poetst de meeste roest er zo weer af.

Ben je helemaal klaar met poetsen en glimt hij weer als nooit tevoren? Dan kun je je velgen nog even inspuiten met WD40 of Shine & Protect. Dit zorgt ervoor dat je wiel minder snel weer gaat roesten.

Let op: Je kunt je stuur en velgen ook insmeren met vaseline. Door een dikkere laag aan te brengen zorg je ervoor dat er geen vocht en zuurstof bij het metaal komt en ontstaat er dus ook geen roest. Het ziet er vaak wel iets minder mooi uit en vaseline trekt vuil aan maar het is de moeite waard om dit te proberen. Hoe dunner het middeltje dat je gebruikt hoe sneller dit er ook weer af regent. WD40 is dus prima ter bescherming alleen moet je dit dan wel regelmatig aanbrengen.

Roestige spaken

De meeste spaken zijn van RVS of zijn verzinkt. Dit roest dus in principe niet. Toch komen er ook nog spaken voor die wel roesten. De kracht van je spaken is van groot belang dus roest is hier ook absoluut niet handig. Je kunt de roest wegpoetsen door de spaken in de spuiten met azijn, cola of WD40. Laat dit een tijdje in trekken. Poets vervolgens met staalwol of een staalborstel de verroeste spaken schoon. Dit is een klusje dat best wel even duurt maar dit moet wel heel secuur gedaan worden.

Als je je spaken helemaal schoon hebt gepoetst kun je deze ook weer behandelen tegen roest. Aan te raden is om hier wat dikker vet op te smeren zoals bijvoorbeeld vaseline. Door een dun laagje aan te brengen voorkom je dat deze weer gaan roesten. Vergeet ook vooral niet het punt waarop de spaken elkaar raken (kruisen). Dit punt is extra gevoelig voor roest.

Roestplekken op je fiets frame

Heb je roestplekken op je frame? Dit kun je op 2 manieren oplossen. De beste maar ook lastigste en meest tijdrovende manier is om alle onderdelen van je fiets te demonteren, je hele fiets te schuren, te spuiten met een goede primer, weer te schuren, weer te primeren, weer te schuren, een paar keer te spuiten met lak en vervolgens nog eens met blanke lak. Hier kun je een uitleg vinden over je fietsframe spuiten.

We gaan er nu even vanuit dat je niet van plan bent om je hele fiets te restaureren maar dat je gewoon graag van de roestplekken af wil.

Om van je roestplekken af te komen en ervoor te zorgen dat het niet verder roest kun je je frame ook bij spuiten.

Stap 1: Schuren

Schuur het verroeste plek goed op. Schuur totdat alle roest helemaal weg is. Vaak schuur je dan totdat je het kale metaal van je frame ziet. Doe dit met alle roestplekken op het frame.

Stap 2: Ontvetten

Ontvet nu alle plekken goed maar ook ruim om de plekken heen. Dit ontvetten kun je doen met wasbenzine. Zorg dat de plek die je gaat bijspuiten maar ook ruim er om heen goed vet vrij is.

Stap 3: Bij spuiten

Spuit nu met een spuitbus in een goede vergelijkbare kleur een heel dun laagje verf. Door meerdere dunne laagjes te spuiten voorkom je druipers en andere rare oneffenheden. Spuit ook heel dun de omgeving rond de kaal geschuurde plek. Doordat je het een beetje laat uit waaien valt de bij gespoten plek minder op.

Herhaal dit totdat er een goede laag verf op zit. Als je dit goed en in dunne laagjes gedaan hebt zul je zien dat het net zo egaal is als de rest van de lak van je fiets.

In principe ben je nu klaar en is je fiets goed beschermt tegen roest. Je kunt er ook voor kiezen om nog een laagje blanke lak aan te brengen om ervoor te zorgen dat de laag nog sterker is. Ook kun je het frame nog even helemaal behandelen met Shine & Protect. Dit beschermt je lak en frame tegen roest en laat het mooi glimmen.

Roestige fietsketting schoonmaken

Fietsen met een roestige fietsketting zorgt voor meer slijtage aan je tandwielen. Daarom is het belangrijk om je ketting goed te onderhouden en deze regelmatig te smeren. Als je de ketting goed smeert met een daarvoor bestemd middel voorkom je roestvorming.

Als je ketting wel verroest is kun je deze natuurlijk (laten) vervangen maar je kunt dit ook nog even uitstellen door hem schoon te maken. Dit is ook een goede optie als je een beperkt budget hebt.

Roest van je fietsketting afhalen

Stap 1: Ketting schoonmaken

Spuit de ketting goed in met WD40 en neem deze af met een doek. Het is handig om de ketting vast te houden met een doek en vervolgens aan de pedalen te draaien. Je kunt dit ook doen met motor olie. Maak de doek flink vochtig met olie en poets hiermee de ketting.

Stap 2: Pannen spons

Bij erge roest kun je ook nog een pannenspons of staalborstel gebruiken. Poets net zolang totdat je geen roest meer ziet.

Stap 3: Schone doek

Maak nu met een schone doek de ketting schoon en droog. Als er nog viezigheid achter blijft kun je de ketting ook nog schoonmaken met wat water en afwasmiddel. Zorg ervoor dat de ketting er netjes uit ziet en helemaal droog is.

Stap 4: Ketting smeren

Dan kun je nu de ketting weer smeren. Smeer met een speciale kettingolie. Door dit regelmatig te herhalen zorg je dat je fiets netjes soepel blijft lopen. Dit is fijn omdat je minder hard hoeft te trappen maar voorkomt ook slijtage aan alle onderdelen van je fiets. Een roestige ketting slijt in op je tandwielen maar ook de rest van je fiets word onnodig belast als je meer kracht zet.

Zorg dus altijd dat je een flesje kettingolie in huis hebt om regelmatig je ketting te smeren.

In deze video zie je vanaf 3:40 hoe je je ketting zelf kunt schoonmaken.

Roestige bouten en moeren

Heb je roestige bouten en moeren in je fiets zitten? Je kunt deze demonteren en een nachtje laten weken in een bakje met cola. De roest lost snel op. De volgende dag kun je de boutjes en moertjes schoon poetsen met een staalborstel. Zorg dat je deze voordat je ze weer monteert in smeert met vaseline of montage vet. Dit zorgt ervoor dat je de bouten en moeren de volgende keer beter kunt demonteren en voorkomen roest.

Je kunt ook op zoek gaan naar vergelijkbare RVS bouten en moeren. Dan hoef je je geen zorgen meer te maken over roestvorming en dit kost vaak maar een paar euro. Smeer ook wat vet op RVS bouten en moeren. Dit voorkomt dat ze erg vast gaan zitten in de toekomst.

Roest fiets voorkomen

Het is al een aantal keer aan bod gekomen in dit artikel maar nog 1 keer de samenvatting. Door je fiets in te spuiten of te smeren voorkom je roestvorming. Hoe dunner het beschermende goedje hoe vaker je moet in spuiten / smeren. Door onderdelen te behandelen met bijvoorbeeld vaseline hoef je minder vaak te behandelen maar dit haalt soms wel de glans weg.

Leer hier meer over roest verwijderen.


3 reacties

Ruben · maart 29, 2022 op 6:08 pm

Bier

Roest voorkomen - Voorkom roestvorming zelf - Verwijder roest · april 16, 2021 op 7:43 pm

[…] Ben je al te laat en heb je al last van roest? Lees dan hier hoe je roest kunt verwijderen. […]

Verroeste fietsketting verhelpen - Verwijder Roest van je fiets ketting · mei 24, 2021 op 12:01 pm

[…] Lees hier meer over Fiets roest verwijderen. […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *