Roest verwijderen chroom

Roest verwijderen chroom. Heb je chroomwerk waar vliegroest op zit? Dit kun je vaak gemakkelijk zelf verwijderen. In dit artikel vertellen we je hoe je roest verwijderd van verchroomde objecten.

Het is van belang om roest zo snel mogelijk te verwijderen. In eerste instantie is het slechts vliegroest. Dit kun je gemakkelijk verwijderen. Als je dit verwaarloost kan het zijn dat het chroom echt beschadigd waardoor je het zult moeten vervangen of het object opnieuw moet laten verchromen.

Let op: geef je chroom object niet té snel op. Soms lijkt het chroom al zwaar aangetast maar valt dit alleszins mee. Onder aan dit artikel zie je een video met een voorbeeld van een chroom velg die al aardig ver heen lijkt maar toch weer netjes gemaakt kon worden.

Voorbeelden van chroom objecten zijn:

  • Fiets sturen
  • (klassieke) auto onderdelen
  • Kranen
  • Handgrepen

Aluminium folie

Normale aluminium folie wat je kunt vinden in de supermarkt werkt enorm goed om roest te verwijderen. Voordat je het object gaat behandelen kun je het beste dit als eerste inspuiten met bijvoorbeeld WD40. Dit zorgt ervoor dat het aluminium folie er makkelijk overheen glijd en zorgt ondertussen ook nog voor bescherming in de toekomst. 

Spuit het object goed in. Maak vervolgens een propje aluminium folie en poets hiermee het verroeste object goed op.

Staalwol

Staalwol werkt ook goed om roest te verwijderen. Je kunt dit vinden in de bouwmarkt of online. Ook kun je soms bij winkels als de Albert Heijn, Wibra en Action pannensponzen vinden. Dit is ook een soort staalwol en werkt ook fantastisch. Je poetst de roest zo van het chroomwerk af.

Kleine chromen onderdelen

Heb je kleine onderdelen welke verroest zijn? Je kunt deze vaak goed schoon krijgen door ze een tijdje te laten weken in een bakje met azijn of cola. Laat het object hier enkele uren in zitten. Poets vervolgens het roest er af met een staalborstel, staalwol of aluminium folie. Maak het object daarna schoon en poets het op met een doek met bijvoorbeeld WD40.

Roest chroom voorkomen

Als je je chroom object weer schoon hebt moet je er natuurlijk voor zorgen dat dit niet direct weer gaat roesten. Het is een optie om het verchroomde object in te smeren met vaseline. Dit is super effectief maar ziet er niet zo fantastisch uit natuurlijk. 

Wat ook helpt en ervoor zorgt dat je chroom mooi gaat glimmen is WD40. Spuit het object regelmatig in en poets het mooi op met een schone doek. Dit laat een dun waterafstotend laagje achter.

Herhaal dit regelmatig. Zeker als het object nat geworden is. Maak in dat geval het object zo snel mogelijk droog en spuit het vervolgens weer in met WD40.

Opnieuw verchromen

Over het algemeen ontstaat roest omdat het chroom na verloop van tijd poreus is geworden. Er komt vocht doorheen en het onderliggende metaal begint te roesten. Ook kan het zijn dat het object in eerste instantie niet goed verchroomd is. Door een object opnieuw te laten verchromen kun je vaak ook voorkomen dat dit opnieuw gaat roesten. Houd er wel rekening mee dat dit over het algemeen geen goedkope oplossing is.

Lees hier meer over Roest verwijderen.

Heb je zelf nog tips om roest te verwijderen van chroom? Laat het dan even weten in de reacties onder dit artikel.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *