Roestig barbecue rooster schoonmaken

Heeft je barbecue buiten gestaan of in een vochtig hok en is het rooster gaan roesten? En ben je benieuwd of je deze nog veilig kunt gebruiken? En hoe maak je een roestig barbecue rooster nou goed en snel schoon?

Is een roestig barbecue rooster gevaarlijk?

Zoals we in een eerder artikel al besproken hebben, roest is op zich zelf niet gevaarlijk. Echter kan het wel zo zijn dat er een laag op je barbecue rooster heeft gezeten die los is gaan laten. Dit is niet goed voor de gezondheid. In de meeste gevallen kan wat roest op een barbecue rooster geen kwaad en kun je dit er gewoon vanaf poetsen. Daarna kun je het rooster weer veilig gebruiken.

Roestig barbecue rooster schoonmaken

Schoonmaken kun je doen met een staalborstel. Dit is ook de meest voorkomende tactiek. Echter werkt dit niet altijd zo snel als dat je misschien zou willen. Je kunt een roestig rooster laten weken in een grote bak met bijvoorbeeld azijn. De kans is wel aanwezig dat je rooster hier wat te groot voor is. In dit geval kun je het beste wat azijn in een spuitfles doen en het rooster een aantal keer goed inspuiten. Laat dit even weken en herhaal dit na een minuut of 20 nog eens. Als het rooster goed in de week staat kun je hem daarna schoonpoetsen met een staalborstel of natuurlijk met een pannenspons. Dit is onze favoriete manier om het rooster goed schoon te krijgen en zorgt ervoor dat je bij alle kieren van het rooster kunt komen.

Herhaal het inspuiten met azijn eventueel en maak de pannenspons ook even nat met azijn. Op deze manier verwijder je de roest veel makkelijker.

Vergeet niet om het rooster achteraf goed af te spoelen met water. Azijn op je vlees is niet zo lekker natuurlijk. Daarnaast zit er ook allemaal los roest op het rooster wat je liever ook niet in je vlees ziet.

Roest op je barbecue rooster voorkomen

Het is altijd het beste om het rooster schoon te maken nadat je gebarbecued hebt en deze niet tijden vies te laten staan. In eerste instantie gaat het schoonmaken een stuk makkelijker. Daarnaast zit er net na het gebruiken natuurlijk ook nog geen roest op. Je kunt het rooster beschermen door hem na het schoonmaken even goed vet te maken met een stuk keukenpapier en wat zonnebloem of olijfolie. Op deze manier blijft je rooster goed beschermt tegen vocht en hoef je hem alleen even af te nemen voordat je hem de volgende keer wil gebruiken.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *