Roestig slot gangbaar maken

Heb je een roestig slot en krijg je deze niet goed open? Of krijg je hem wellicht helemaal niet meer open? In dit artikel gaan we jou vertellen wat je allemaal kunt doen om dit op te lossen.

Of het nou gaat om een fietsslot, een deurslot, een auto slot of een ouderwets hangslot, het principe blijft hetzelfde. Door vocht kan het zijn dat er corrosie ontstaat op de pennetjes in een cilinder. Dit zorgt er voor dat een slot blijft hangen of moeizaam open gaat.

Slot spray 

De snelste en makkelijkste optie is om gebruik te maken van slotspray. Dit is een vetvrij smeermiddel wat er voor kan zorgen dat het slot weer gangbaar wordt. Slotspray is niet vet waardoor er geen vuil blijft plakken. Je kunt je slot ook smeren met bijvoorbeeld WD40 maar dat trekt juist vuil aan waardoor hij in eerste instantie soepel loopt maar later weer vast kan gaan zitten.

Ook kunnen sommige smeermiddelen vocht bevatten wat kan zorgen voor extra corrosie maar ook voor bevriezing van het smeermiddel waardoor je op termijn alleen maar meer problemen krijgt. 

Het is dus aan te raden om een busje speciale slotspray aan te schaffen. Deze kun je vaker gebruiken en is altijd handig om achter de hand te houden.

Busje slotspray

Sleutel schoonmaken

De sleutel kan ook de boosdoener zijn. Als deze vies of roestig is is het zaak om deze goed schoon te krijgen. Je kunt dit doen met een staalborstel of een RVS pannenspons. Zorg dat je sleutel goed schoon en roestvrij is voordat je hem weer gebruikt. Je kunt hem ook nog eens inspuiten met slotspray om hem in de toekomst te beschermen tegen corrosie.

Heb je geen staalborstel in de buurt? Dan kun je de tips in dit artikel ook eens proberen: Roest verwijderen

Roestig slot laten weken

Heb je bovenstaande tips geprobeerd maar krijg je het slot nog steeds niet open? Dan is het een goed idee om het slot een tijdje in de week te zetten. Spuit er flink wat slotspray in (pas wel op dat niet alles er onder komt te zitten) en laat dit een paar uur intrekken. Herhaal dit nog eens en probeer daarna voorzichtig om met de schone sleutel het slot gangbaar te maken. Door voorzichtig heen en weer te bewegen met de sleutel kan het zijn dat de palletjes weer gaan werken.

LET OP: Een slot hoort soepel te gaan

Probeer het niet te forceren. Je loopt de kans om het slot nog verder te beschadigen en het kan zijn dat je sleutel afbreekt waardoor je nog dieper in de problemen komt. Gebruik dus geen grof geweld maar laat het slot liever wat langer weken.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen WD40 en Slotspray

Slotspray is vetvrij en hier blijft dus geen vuil aan plakken. WD40 heeft die eigenschap wel. In eerste instantie werkt WD40 perfect om een slot open te krijgen maar op termijn kan dit juist voor extra problemen zorgen.

Ik krijg mijn slot niet open, wat moet ik doen?

De tips zoals hier boven beschreven zijn kort samengevat; slotspray gebruiken, goed in laten weken en zorgen dat de sleutel schoon en roestvrij is.

Mijn fietsslot gaat niet meer open? Wat moet ik doen?

Heb je bovenstaande tips allemaal uitgevoerd? En weet je 100% zeker dat het slot niet meer open gaat? Dan zul je deze voorzichtig moeten doorslijpen of door laten slijpen door een fietsenmaker. Hoe je dit zelf kunt doen lees je hier: Fietsslot open slijpen

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan zeker even weten in de reacties!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *