Verroeste fietsketting verhelpen

Heb je een verroeste fietsketting? In dit artikel gaan we je uitleggen waarom je hier zo snel mogelijk iets aan moet doen en hoe je dit kunt verhelpen.

Kan een verroeste fietsketting kwaad?

Ja. Naast dat het niet lekker fietst en enorm kan piepen en kraken zorgt het ook voor slijtage. Je crank en achtertandwiel gaan veel sneller slijten als je met een verroeste ketting fietst. Doordat dit ook zorgt voor meer weerstand zullen andere onderdelen zoals je pedalen en trapas ook sneller slijten. Kortom, rondfietsen met een roestige ketting is dus geen goed idee.

Verroeste ketting verhelpen

Je kunt een verroeste ketting zelf opknappen. Als een ketting extreem verroest is of erg uitgerekt kun deze natuurlijk beter vervangen. Maar als je hier echt het budget niet voor hebt of het om een hele oude fiets gaat kun je de fietsketting nog weer gangbaar maken.

Ketting demonteren

Indien mogelijk is het handig om de ketting te demonteren. Dit kun je gemakkelijk doen als er een verbindingsschakel in de ketting zit. Dit is een afwijkende schakel die je makkelijk kunt demonteren. Vervolgens kun je de ketting in een badje met cola of azijn leggen. Dit lost de meeste roest direct op.

Als je geen verbindingsschakel hebt kun je een kettingpons en nieuwe verbindingsschakel gebruiken. Als je deze niet in de buurt hebt kun je misschien net zo goed direct een nieuwe ketting monteren maar je kunt ook kijken of je deze ergens kunt lenen. Een verbindingsschakel kost bijna niets dus die kun je altijd ophalen bij de lokale fietsenmaker. 

Ketting schoonmaken

Poets de ketting goed met een staalborstel. Zorg dat er zo veel mogelijk roest en andere viezigheid weggepoetst is. Spuit tijdens het poetsen de ketting af en toe in met een beetje WD40. Poets net zo lang totdat de ketting er weer schoon uit ziet.

Ketting smeren

Smeer vervolgens de ketting. Dit kun je doen met speciale kettingolie. Smeer de ketting royaal zowel aan de bovenkant als de onderkant van de ketting. Laat dit even intrekken en beweeg de pedalen tussendoor zodat de olie goed verdeelt word. Als je dit gedaan hebt kun je de zijkanten van de ketting weer schoonmaken met een schone doek. Zo haal je de overtollige olie weg.

Extra tip:

Heb je toevallig nog motorolie in de buurt? Laat dan de ketting even weken in een badje met motor olie. Dit beschermt de ketting ook prima. Neem hem achteraf wel even af met een schone doek omdat de kans anders aanwezig is dat de ketting juist vuil gaat aantrekken.

Roest voorkomen

Smeer je ketting regelmatig om roest te voorkomen. Maak de ketting goed schoon en smeer hem vervolgens met kettingolie.

Lees hier meer over Fiets roest verwijderen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *