Verroeste schroef verwijderen

Heb je een verroeste schroef, bout of moer welke je met geen mogelijkheid los krijgt? Wij gaan je een aantal tips geven om deze alsnog te verwijderen.

Metaal zet uit op het moment dat het roest. Dit zorgt ervoor dat bouten en moeren super vast gaan zitten.

WD40

WD40 is altijd een goed idee als je een verroeste schroef, bout of moer wilt verwijderen. Spuit wat WD40 op de bout en laat dit even intrekken. Probeer na een tijdje om hem los te draaien. Zit er een klein beetje beweging in? Spuit er dan direct nog wat WD40 tussen. Net zo lang totdat de bout of schroef er helemaal uit gedraaid is.

Uiteraard is een ander soort kruipolie ook prima. Dit hoeft niet per se WD40 te zijn.

Verhitten

Zit je bout vast in een metalen object? Dan wil warm stoken wel eens helpen. Verhit het object maar niet de bout zelf. Op deze manier zet het object een klein beetje uit. De bout zelf niet. Dit kan net een klein beetje ruimte creëeren. In 9 van de 10 gevallen is een heel klein beetje ruimte meer dan genoeg.

Verhitten kun je doen met een gasbrander. Hou er wel rekening mee dat je eventuele lak kunt beschadigen.

Uitboren

Heb je een vastzittende schroef? Je kunt de kop er ook af boren. Kies een boor die ongeveer even groot is als de schroef zelf. Een stukje kleiner dan de kop dus. Boor de kop nu uit. Je zult zien dat de kop op een bepaald punt los komt van de schroef zelf.

In dit geval blijft er wel een restant over van de schroef. Als je de schroef wil vervangen zul je hem in zijn geheel uit moeten boren. Dit is vaak best wel lastig.

Door slijpen

Heb je een moer die erg vast zit? Dan kun je deze door slijpen met een haakse slijper. Snij een zo dun mogelijk gleufje in de moer. Probeer het schroefdraad niet te beschadigen. Vaak kun je vlak voordat je de schroefdraad raakt de moer al losdraaien met een goede ringsleutel.

Slagmoer sleutel

Misschien heb je er al 1 of misschien kun je deze ergens aanschaffen of lenen. Een slagmoer sleutel tikt de bout of moer los. In de meeste gevallen krijg je de bout of moer los. Houd er wel rekening mee dat er een aardig groot risico is dat de bout af breekt. Vaak is een slagmoer sleutel sterker dan de bout zelf.

Voorkomen is beter dan genezen

Wist je dat je vastgeroeste bouten en moeten makkelijk kunt voorkomen? Door tijdens het monteren van de bout er een beetje vet op te smeren voorkom je dat het vast gaat roesten. Je hebt speciaal montage vet maar een beetje vaseline helpt vaak ook al prima.

Als er een beetje vet op de bout zit komt er geen water bij en kan het dus niet vast gaan roesten. Dit is super simpel en kan een hoop gedoe voorkomen.

Lees hier meer over Roest voorkomen.


1 reactie

Stephan · oktober 20, 2021 op 6:02 am

WD-40 is geen (kruip)olie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *