Roest voorkomen

Heb je een metalen object en wil je roest voorkomen? In dit artikel gaan we je vertellen hoe roest ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Hoe ontstaat roest?

Roest ontstaat doordat metaal blootgesteld word aan zowel zuurstof als water. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat iets roest. Als je dus alleen zuurstof en metaal hebt is er niets aan de hand. Ook roest ijzer niet als het alleen met water in aanraking komt.

Roest metaal onder water?

Een terechte vraag na bovenstaande zin. Echter zit er altijd wel zuurstof in water. Roest zal in veel gevallen dus nog wel ontstaan.

Hoe voorkom je roest?

Nu je weet hoe roest ontstaat weet je dus eigenlijk ook al hoe je dit op moet lossen. Door een of meerdere van de elementen weg te nemen die roest veroorzaken voorkom je dat roest ontstaat. Je kunt dus bijvoorbeeld een waterafstotende laag aanbrengen of het metaal behandelen zodat dit niet kan roesten.

Waterafstotende laag

Een waterafstotende laag kun je aanbrengen met olie of vet. Door het object in te smeren met vaseline of te behandelen met bijvoorbeeld Shine & Protect spray zorg je ervoor dat het metaal beschermd is. Over het algemeen is het zo dat hoe dikker de laag is die je aanbrengt hoe langer deze ook blijft zitten. Als je dus een dunne spray gebruikt zul je het object wat vaker moeten behandelen.

Behandelen tegen roest

Je kunt ook kiezen voor een wat meer definitieve oplossing. Als je het object bijvoorbeeld behandeld met spuit verf zul je deze niet steeds opnieuw hoeven te behandelen. Ga je het object overspuiten? Hou dan onderstaand stappenplan aan:

Stap 1: Schoonmaken

Maak eerst het object goed schoon en roestvrij. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een staalborstel en staalwol. Maak het vervolgens mooi schoon met een ontvetter als bijvoorbeeld wasbenzine.

Stap 2: Schuren

Zorg dat je het object nu goed op ruwt. Dit kun je doen met schuur papier. Door het object goed te schuren hecht de verf beter.

Stap 3: Ontvetten

Maak het object nu nog een keer goed vet vrij met bijvoorbeeld wasbenzine. Zorg dat je na het schoonmaken het niet meer aanraakt met je blote handen. Je handen kunnen het object namelijk weer vettig maken. Dit zorgt ervoor dat je verf niet goed hecht.

Stap 4: Primer

Spuit het object nu eerst met een primer. Doe dit met dunne laagjes. Je kunt beter wat meer dunne laagjes spuiten. Dit zorgt voor een mooi egaal resultaat en voorkomt druipers in je spuit verf. Laat de primer drogen volgens de instructies op de spuitbus.

Stap 5: Spuit verf

Spuit het object nu met spuit verf in een kleur naar keuze. Volg de instructies op de bus. Zorg ook dat je hier weer dunne laagjes spuit om een egaal en sterk resultaat te krijgen. Spuit liever wat meer dunne laagjes dan 1 dikke laag.

Stap 6: Blanke lak

Dekt de verf goed? Dan kun je het object nog eens behandelen met blanke lak voor een extra sterk resultaat. Deze laklaag breng je ook weer in dunne laagjes aan en volgens de instructies op de spuitbus.

Klaar! Je object is nu goed beschermt tegen roest. Er kan door deze laag in principe geen zuurstof en vocht komen en je object zal dus ook niet roesten.

Hoe snel ontstaat roest?

Wanneer ijzer niet behandeld is roest het vrijwel meteen. Er zal eerst een beetje vliegroest ontstaan. Op lange termijn verliest het ook kracht en kan je object dus ook ernstig aangetast worden. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Ben je al te laat en heb je al last van roest? Lees dan hier hoe je roest kunt verwijderen.

Categorieën: Roest voorkomen

3 reacties

Verroeste schroef verwijderen - Roestige Bout, Moer of schroef · mei 7, 2021 op 3:56 pm

[…] Lees hier meer over Roest voorkomen. […]

Komt een auto met roest door de APK? - Verwijder Roest · januari 29, 2022 op 7:46 pm

[…] En lees hier hoe je roest kunt voorkomen. […]

Roest verwijderen van bouten en moeren - Verwijder Roest · februari 21, 2022 op 10:03 am

[…] Lees hier meer over roest verwijderenLees hier meer over roest voorkomen […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *